In SASK kiezen wij resoluut voor een uitdagende en eigentijdse leeromgeving. Daarin past het individueel gebruik van een laptop (pen device) vanaf het eerste jaar. Dankzij ons performant draadloos netwerk heeft elke leerling op die manier toegang tot een ruime waaier aan leermiddelen.
De keuze om te werken met individuele laptops vanaf het eerste jaar is gebaseerd op ruim onderzoek en op onze jarenlange expertise. Op die manier creëren we optimale omstandigheden om de nieuwe ICT eindtermen te kunnen realiseren. De leerlingen leren de basisvaardigheden aan in het vak ICT & mediawijsheid en leren die onmiddellijk toepassen in de andere vakken.

De een-op-een werkwijze biedt heel wat voordelen:

  • leerlingen vinden de lessen aantrekkelijker en boeiender als er frequent gebruik kan gemaakt worden van ICT;
  • leerlingen leren efficiënt werken met hun laptop en leren dat een computer veel meer is dan een middel om te gamen of om met sociale media om te gaan;
  • ze leren bovendien systematisch omgaan met nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden van computergebruik, waardoor hun technologische vaardigheden beter worden;
  • leerlingen leren zorg dragen voor hun toestel en leren verantwoordelijkheid opnemen om het in goede staat te houden;
  • leerlingen kunnen in de studie en thuis met hetzelfde toestel verder werken (ze hoeven de thuiscomputer niet in beslag te nemen voor hun schoolwerk); de laptop kan in elke les worden ingezet, zonder dat de leerkracht vooraf een computerlokaal moet reserveren;
  • er kan makkelijker gedifferentieerd worden gewerkt in de lessen: leerlingen die voorop lopen, kunnen zich verder verdiepen via online oefeningen of leerlingen die wat extra hulp nodig hebben, kunnen die krijgen via online remediëringsopdrachten;
  • ook al moet de computer maar enkele minuten gebruikt worden, kan dat (als er met afzonderlijke computerlokalen wordt gewerkt, kan dit nooit op die manier in een les geïntegreerd worden);
  • de nieuwe leerplannen die samenlopen met de hervorming van het secundair onderwijs voorzien heel wat leerdoelen die via ICT moeten gerealiseerd worden.

Pen device

Sinds het schooljaar 2020-2021 kiezen we voor een pen device. Dit is een laptop met een touchscreen en een extra pen waarmee op het scherm kan genoteerd en getekend worden. De pen zit veilig in de laptop en wordt automatisch opgeladen.

Hiermee combineren we het beste van twee werelden: een volwaardige laptop met alle functionaliteiten voor klassieke computertoepassingen en die kan opengevouwen worden om te gebruiken als een tablet met notitiemogelijkheden.

Op school biedt een pen device heel wat extra mogelijkheden om kwalitatief te werken:

  • notities nemen bij digitale documenten
  • werken met digitale invulbladen
  • studeerteksten vlot bewerken: aankruisen, onderstrepen, markeren …
  • tekeningen en schema’s maken

Microsoft 365

Dankzij het licentiecontract dat de school met Microsoft heeft afgesloten, kunnen de leerlingen zonder meerkost gebruik maken van Microsoft 365 (Word/Excel/PowerPoint) zolang ze leerling zijn van de school.

Groepsaankoop

Opdat iedereen over een degelijk en betaalbaar toestel zou beschikken, organiseert de school een groepsaankoop. Daarbij wordt rekening gehouden met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een degelijke technische service met een verzekering.

U kan het toestel aankopen of huren. Voor wie dit financieel moeilijk haalbaar is, kan er een regeling op maat worden afgesproken met de directie.

Heeft u al een pen device of heeft u een ander pen device op het oog, dan neemt u best contact op met onze ICT-coördinatoren.

ICT-ondersteuning

Verder voorziet de school volgende service bij problemen en/of defecten:

  • Leerlingen kunnen op afspraak langskomen om hun toestel te laten nakijken en in orde te brengen.
  • Als het probleem of defect van die aard is dat het niet onmiddellijk kan opgelost worden, dan kan het ingeleverd worden om te laten nazien door de externe IT-service. Dit duurt meestal slechts enkele dagen en in de tussenperiode kan de leerling een vervangtoestel van de school gebruiken.

Dankzij de verzekering (inbegrepen bij de groepsaankoop) zijn de kosten die buiten garantie vallen gedurende de drie-jarige gebruiksperiode beperkt.

We verwachten dat leerlingen zelf verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat hun toestel steeds in goede staat verkeert: dit betekent elke dag met opgeladen batterij naar school komen en onmiddellijk aankloppen bij de ICT-service (tussen de middag) als er zich een probleem voordoet.

Met het inzetten van laptops in de klas kiezen we voluit voor eigentijds en kwaliteitsvol onderwijs. We zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijk aspect is in de voorbereiding naar het hoger onderwijs.


Na onze jarenlange ervaring met laptops in het 4e, 5e en 6e jaar, werd er in het schooljaar 2019-2020 beslist om laptops in alle jaren in te voeren:

Sint-Andreaslyceum in Brugge geeft elke leerling een laptop vanaf het eerste middelbaar

Een laptop voor elke leerling, al vanaf het eerste middelbaar. Dat is waar het Sint-Andreaslyceum in Brugge voor gaat. Zo wil de school de nieuwe eindtermen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs makkelijker bereiken. De eindtermen bepalen dat de kinderen digitale vaardigheden moeten aanleren.