Piet De Vaere (6E) vertegenwoordigde zaterdag SASK op de finale van de Telenet-BBC Public Speaking Awards. Het was het orgelpunt op een bijzonder fijne en intense ervaring voor zowel Piet als de overige vier deelnemers (Jacob Claerhout, Niklas Van Hulle, Sigrid Vanden Berghe en Paola Travella) en de begeleidende leerkrachten (dhr. Arnou, mevr. Monteyne, dhr. Brouckaert). Het begon voor Piet vier maanden geleden met een vonkje, een idee en groeide na talloze brainstormsessies tussen de middag, oefenmomenten in vele klassen, voorrondes, feedback, herschrijven, kritiek en 4 geanimeerde zaterdagen uit tot een bijzonder inspirerende speech met als titel ‘I came, I saw, I hacked’.

De week voor de finale stond volledig in het teken van de voorbereiding ervan. Piet verscheen op zondag tegen wil en dank in Manneke Paul op VTM, mocht op maandag op theevisite in de Britse ambassade, werd op dinsdag gecoacht door acteur Karel Deruwe en op woensdag door Paul Holleley, wereldbefaamd debater. De finale opdracht bestond uit twee delen. ’s Morgens moesten de 10 finalisten drie minuten over een nieuw onderwerp speechen. Hiervoor kregen ze vijftien minuten voorbereiding. Piet koos uit drie onderwerpen voor ‘Optimism‘ en verblufte het publiek met een inhoudelijk sterk exposé over waarom we toch allemaal de toekomst zo pessimistisch inzien. Al snel bleek dat de concurrentie ook bijzonder sterk voor de dag kwam.

’s Namiddags gaven de kandidaten hun voorbereide speech voor de laatste keer. Piet probeerde het publiek te overtuigen dat hacken niet crimineel is maar integendeel, “completely awesome“. Hij werd serieus uitgedaagd in de vragenronde maar bleef stevig overeind. Alle kandidaten slaagden er in hun speech vlekkeloos en met grote inleving te brengen.

Tegen 17u30 werd duidelijk wie midden mei een week naar Londen mag voor de internationale finale. Het publiek bleef wat verbouwereerd achter en wij gingen naar de receptie in de wetenschap dat Piet er wel heeeel dicht bij is geweest. Maar no regrets, elke seconde is het waard geweest; we zijn trots op onze ambassadeur(s) en op de meegereisde supporters. De sfeer in het busje terug naar huis heeft deugd gedaan…

Verslag: SBR